Veckans växt! 23 juni

Rölleka

Denna fagra blomma pockade på min uppmärksamhet i går och ville ge sitt budskap ☝?

Ur Växternas Språk av Solöga:

Självkännedom är grunden till all läkedom. Visdom: Jag lyssnar till mig själv. Jag ser mig själv. Jag Känner mig själv. Jag tar hand om mig själv. Jag ger mig själv den uppmärksamhet jag behöver. Jag älskar mig själv. Min kärlek gör mig trygg. Ge dig själv den kärlek och uppmärksamhet du behöver så att du kan känna dig trygg. Lyssna på dig själv – vad är det du behöver?

Tja inte mycket att tillägga till den eminenta visdomen annat än att den kära Röllekan har eminenta krafter att läka obalanser i kroppen!☝

Rölleka stärker lever och njurar samt bättrar matsmältningen

Achillea millefolium

Röllekan är mycket vanlig inom naturmedicin och användbar till nästan allt inom läkande och förebyggande hälsosyften. Röllekans främsta egenskap är stärkande av lever och njurar samt att bitterämnena stimulerar gallans flöde. Rölleka sägs även sänka högt blodtryck och verka blodrenande 

Röllekan är användbar i sårvård där den eteriska oljan accillein stillar blodflöde och är sårläkande. Det kan ge hjälp vid blödningar från sår och näsblod. Röllekan är antiseptisk och är lämplig vid behandling av sår som inte vill läka. Vid hemorrojder och åderbråck vill örtens sammandragande ämnen bättra och lindra problemen.

Gör en röllekainfusion på 2 tsk torkad, hackad rölleka. Häll över kokhett vatten och låt dra i 10-15 minuter. Denna blandning används både som dryck och utvärtes till sårvård.

Om du har leverbesvär kan infusion på rölleka lindra vid regelbundet intag i små doser. Röllekans bitterämnen aktiverar även gallproduktionen och ger stöd till matsmältningsorganens arbeta att bryta ner födan på bästa sätt. Röllekans kramplösande egenskaper kommer från växtens eteriska oljor achillein och chamazulen. Det gör läkeörten också bra att använda vid menstruationskramper och kramp i den glatta muskulaturen, som magsäck och tarmar.

Röllekan anses också verka febernedsättande och svettdrivande vid exempelvis förkylningar. Rölleka motverkar även förkylningar då den både är antiinflammatorisk, dödar bakterier och bättrar immunsförsvaret. En annan intressant egenskap är att läkeörten kan sänka högt blodtryck och verka blodrenande.

Förekomst

Tillhör korgblommiga växter och växer i hela Sverige.

Användbara växtdelar

Röllekans blommor och blad

Aktiva växtämnen

Eterisk olja chamazulen. Achillein, bitterämne, flavonoider, alkaloider, salicylsyra

Medicinsk användning

Motverkar gaser i magen, stimulerar gallans flöde, ger stöd till matsmältningsorganen. Lindrar vid katarr i mage/tarm och kolik samt besvär med lever och galla. Bättrar aptiten. Lindrar kramper vid menstruation och vid cirkultationskramper; kramplösande. Reglerar hormoner och lindrar vid PMS-besvär. Antiinflammatorisk och dämpar inflammationer både utvärtes och invärtes, bakteriedödande. Blodstillande vid blödningar från sår och näsblod, sårvård. Sänker blodtryck, renar blodet och bättrar immunförsvar. Svettdrivande och febersänkande

Giftighet

Undvik rölleka vid graviditet då den aktiverar livmodern. Växtsaft från rölleka är fotosensibilerande vilket kan ge allergisk reaktion hos känsliga personer, särskilt i samband med solsken

/Chamória

???

Lämna ett svar